Вітємо Вас на сайті юридичної консультації Гость!
Четверг, 25.04.2024, 21:21
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS


Мапа сайту
Календар

Праздники Украины

Курси валют

відвідувачі сайту
Главная » 2013 » Март » 14 » Зміни в системі державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.
23:14
Зміни в системі державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.


Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно” від 04.07.2012 року № 5037- VIвнесено зміни до законів України «Про нотаріат», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»та деяких інших законодавчих актів, з метою вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно.

Зокрема, законом доповнено статтею 46¹Закон України «Про нотаріат»про повноваження нотаріусів у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Згідно із нею, нотаріус під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об´єктом незавершеного будівництва має доступ та користується Державним реєстром речових прав на нерухоме майно та є спеціальним суб´єктом, на якого покладаються функції державного реєстратора прав на нерухоме майно відповідно до вимог Закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”, і має печатку такого реєстратора.

Користування Державним реєстром речових прав на нерухоме майно здійснюється безпосередньо нотаріусом, який вчиняє відповідну нотаріальну дію.

Нотаріус під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об´єктом незавершеного будівництва здійснює пошук у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно, об´єкт незавершеного будівництва, обтяження таких прав та за його результатами формує витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, який залишається у справі державної нотаріальної контори чи приватного нотаріуса.

У Законі "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” передбачено, що державна реєстрація прав власності, реєстрація яких проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, під час вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об´єктом незавершеного будівництва проводиться нотаріусом, яким вчиняється така дія. Державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об´єктом незавершеного будівництва проводиться нотаріусом, яким вчинено таку дію.

Закон доповнено також положенням, згідно із яким державний реєстратор під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та зареєстровані в установленому порядку до 1 січня 2013 року, запитує від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які відповідно до чинного на момент реєстрації законодавства проводили таку реєстрацію, інформацію (довідки, копії документів тощо), необхідну для реєстрації прав та їх обтяжень якщо такі документи не були подані заявником або якщо документи, подані заявником, не містять передбачених цим законом відомостей про правонабувача або про нерухоме майно. Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, до яких надійшов запит, зобов´язані безоплатно в установленому законодавством порядку протягом трьох робочих днів надати державному реєстратору відповідну інформацію, зокрема щодо зареєстрованих речових прав на нерухоме майно, у тому числі земельні ділянки.

Законом  внесено зміни до Закону України "Про Державний земельний кадастр”, які передбачають можливість подання документів на державну реєстрацію прав як у паперовій, так і в електронній формі шляхом запровадження механізму їх подання державним кадастровим реєстратором.

Визначено також  порядок взаємодії органів державної реєстрації прав з органами державної виконавчої служби тощо.

Вказаним законом також доповнено статтю 4 Декрету Кабінету Міністрів "Про державне мито”, згідно з якими мають пільги щодо сплати державного мита органи державної влади (посадові особи) – задержавну реєстрацію обтяження права на нерухоме майно та органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування – задержавну реєстрацію права власності держави, територіальної громади на земельні ділянки, яке виникло в силу закону.

Отже, прийнятий Закон України забезпечить вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, належний рівень захисту речових прав фізичних та юридичних осіб на земельні ділянки, гарантованих Конституцією України, сприятиме нормалізації роботи ринку нерухомого майна, покращення позитивного іміджу України.

Дані зміни запроваджуються з 1 січня 2013 року.

 

Викладач-консультант

Юридичної консультації «Правовик» Верхньодніпровського коледжу ДДАУ

Голубенко І.О.

 

Категория: Новости города | Просмотров: 844 | Добавил: Администратор | Рейтинг: 0.0/0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Відео
...
офіційно