Вітємо Вас на сайті юридичної консультації Гость!
Пятница, 19.04.2024, 12:02
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS


Мапа сайту
Календар

Праздники Украины

Курси валют

відвідувачі сайту
Главная » 2013 » Март » 13 » Новації в кримінальному процесуальному законодавстві
18:22
Новації в кримінальному процесуальному законодавстві

Новації в кримінальному процесуальному законодавстві

 

Із прийняттям ІЗ квітня 2012 р. нового КІТ К України розпо­чався новий етап розбудови незалежної, демократичної, соціаль­ної, правової держави, для якої, як визначено у ст. З Конституції України, людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недотор­канність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.

В цілому новий КПК України відповідає європейським стан­дартам та європейській філософії процесуальних процедур досудового розслідування та судовою розгляду кримінального про­вадження. А головною його особливістю є те, що він встанов­лює процесуальну рівність та забезпечує змагальність сторін кри­мінального провадження.

Основними новелами нового КПК України порівняно із КПК 1960 р. е такі: розширено обсяг прав підозрюваних/обвинуваче­них та потерпілих; скасовано стадію порушення кримінальних справ; концептуально змінено підхід до призначення запобіж­них заходів; оновлено процедуру досудового розслідування (на­приклад, глава 21 передбачає особливості проведення неглас­них (розшукових) слідчих дій); розширено судовий контроль за органами досудового слідства (запроваджується посада слідчо­го судді); вже не передбачена процедура повернення справ на додаткове розслідування; закріплено новий для українського кри­мінального процесу інститут провадження на підставі укладен­ня двох видів угод: угоди про примирення між потерпілим і підоз­рюваним чи обвинуваченим та угоди між прокурором і підозрю­ваним чи обвинуваченим про визнання винуватості; забороне­но здійснювати захист особам, які не мають свідоцтва про за­няття адвокатською діяльністю, тощо.

Одним із найбільш демократичних аспектів нового КПК Ук­раїни можна вважати істотне розширення судового контролю за органами досудового розслідування. Основною метою такого розширення є забезпечення законних прав та інтересів учасників кримінального провадження. Тому цілком логічно, що слідчий суддя стає ключовою фігурою у кримінальному процесі. Саме він тримає на контролі всі слідчі дії, пов’язані з обмеженням прав і свобод громадян. Повноваження слідчого судді за новим ЙЖ можна поділити на 3 складові: під час застосування заходів процесуального примусу на стадії досудового розслідування; під час розгляду скарг на дії та рішення осіб, що здійснюють слідство, та прокурора; під час проведення слідчих дій, які обмежують конституційні права особи.

Цілком правильною та логічною є норма про те, що захисни­ком може бути лише адвокат (ст. 45 нового КПК), відомості про якого внесені до Єдиного реєстру адвокатів України і стосовно якого у Єдиному реєстрі адвокатів України не містяться відо­мості про зупинення або припинення права на зайняття адво­катською діяльністю.

Характеризуючи новий КПК України необхідно відмітити що він містить принципове положення, яке суттєво посилить зма­гальний процес: якщо раніше справу контролював винятково про­курор, то зараз посилиться вплив адвоката. Ці зміни вимагають великих зусиль всіх учасників процесу. Головне - необхідно зміни­ти мислення, традиційне для пострадянської країни. Із законами в країні може бути все гаразд, але питання в тому, яким чином вони застосовуються та як виконуються.

 

 

 

Студент-консультант юридичної консультації « Правовик »

Просмотров: 699 | Добавил: vitaliy | Рейтинг: 0.0/0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Відео
...
офіційно